MALACOLOGICA MOLDAVICA

555 vizualizări
0 contra
Scris de Smaranda Iamandi
in 28-01-2018
22:09
Locaţie: , Piatra Neamt, Neamt, Romania
Data şi ora:18-10-2018 09:00
Se încheie la:21-10-2018 21:00

Simpozionul National de Malacologie

         Cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la primele colectări sistematice de moluște desfășurate pe teritoriul Bucovinei, dorim să marcăm acest moment pe răbojul timpului biologic, cu o nouă întâlnire a malacologilor preocupați de diversitatea spațiului carpato-danubiano-pontic.

          Au trecut deja 14 ani de la frumoasa inițiativă sibiană de a-i reuni pe malacologii mileniului III, în luna august 2004, în orașul colecțiilor pionierilor BIELZ și KIMAKOWICZ.

          Manifestarea la care avem plăcerea de a vă invita să participți se va desfășura la Piatra Neamț la sediul Universității Populare „Emil Racoviță” a Casei de Cultură a Sindicatelor, în perioada 18-21 octombrie 2018, sub genericul MALACOLOGICA MOLDAVICA. Simpozionul științific va fi precedat și urmat de numeroase manifestări conexe adresate publicului larg: expoziții, proiecții, lansări de carte, toate cuprinse în contextul amplu al anului aniversar EMIL RACOVIȚĂ de la nașterea căruia se împlinesc 150 de ani. 

Mulțumim colegilor din țară care au sprijinit ideea acestui simpozion încă de la început și sperăm ca luna octombrie să reprezinte un nou reper în mica istorie a malacologiei românești. Acest site vă va ține la curent permanent cu toate detaliile organizatorice.

Vă rugăm respectuos să participați cu idei și recomandări la structurarea programului.

Etapele comunicării vor fi următoarele:  

 • Circulara I (date generale, chestionar, lansare site) - până la 31 ianuarie 2018
 • Circulara II (formular înscriere, date tehnice) - până la 31 martie 2018
 • Răspunsul participanților (comanda ferma participare, rezumate lucrări) - până la 31 mai 2018

 

CIRCULARA II

Formularul de înscriere la simpozion va fi trimis participanților până la data de 31 martie 2018. vă rugăm să îl completați și să-l expediați pe adresa office@sindcultura.ro până la data de 31 mai 2018.

NOTA!!! În cazul lucrărilor colective vă rugăm să completați câte o fișă pentru fiecare participant la simpozion. 

Pentru a putea fi tipărit catalogul rezumatelor până la începerea simpozionului vă solicităm de asemenea trimiterea unui rezumat al lucrării în limbile română și engleză care să nu depășească 100 de cuvinte fiecare. Nu există restricții privind tehnoredactarea. 

Programul cadru al simpozionului va fi următorul:

Joi, 18 octombrie 2018

 • după ora 14.00 - sosirea participanților
 • 18.00 - Ședință tehnico-organizatorică

 

Vineri, 19 octombrie 2018

 •  9.00-10.00 - Deschiderea festivă
 • 10.00-13.00 - Prelegeri generale
 • 13.00-15.00 - Pauză de prânz
 • 15.00-19.00 - Comunicări științifice

 

Sâmbătă, 20 octombrie 2018

 • 9.00-13.00 - Comunicări științifice
 • 13.00-15.00 - Pauză de prânz
 • 15.00-19.00 - Sesiune postere
 • 20.00 - Festivitatea de închidere

 

Duminică, 21 octombrie 2018

 • 9.00 - Deplasare în teren - Rezervația Cheile Șugăului - Munticelu
 • 14.00 - Plecarea participanților

 

Cazarea participanților

Ofertă generală: Hotel Ceahlău - 70 lei/noapte/persoană în cameră dublă cu mic dejun inclus

 

RĂSPUNSURI LA CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI

Echipa de organizare mulțumește celor ce au răspuns cu promptitudine invitațiilor noastre și circularei I

 • Confirmările de participare depășesc deja așteptările noastre.

 • Participanții acoperă tot triunghiul clasic malacologic:

          - mediul universitar-cercetare
          - sistemul muzeal național și județean
          - colecționarii pasionați independenți

 • Simpozionul va aborda problematica malacologică într-o viziune modernă, extinsă spațio-temporal, de la paleontologie și arheologie până la proiecțiile și viziunile climatice ale viitorului.

 • Chiar dacă prin titulatura sa avem evident un substrat teritorial specific, în speță spațiul moldavic, subiectele ce pot fi abordate în lucrări nu au nici o restricție sau limite geografice.

 • Și-au anunțat deja intenția de participare peste 30 de persoane din România, Ungaria, Moldova, Italia, Ucraina și Rusia, astfel încât vom avea un Simpozion Național cu participare internațională la care limbile de comunicare vor fi româna și engleza.

 • Spațiul de cazare recomandat de organizatori pentru simpozion este Grand Hotel Ceahlau Piatra Neamț (www.hotelceahlau.ro)Prețurile și celelate facilități vor fi comunicate în Circulara II .

 • Toate manifestările vor avea loc la sediul Universității Populare EMIL RACOVIȚĂ, aflat la etajul I în incinta Casei de Cultura a Sindicatelor din Piatra Neamț.

 • Activitatea de teren din ziua de duminică, 21 octombrie, se va desfășura la Cabana Ecolog din Rezervația Naturală Cheile Șugăului Munticelu - sit Natura 2000 (www.sugau.ro), situat pe șoseaua Bicaz- Lacul Roșu. Vizualizati aici imagini din rezervație

 • La acest simpozion organizatorii nu percep taxă de participare.

 • Da, se va dezbate la simpozion problema Societății malacologice române precum și alte inițiative sibiene din 2004 care sunt de actualitate și astăzi .

 

 

CIRCULARA I

 

UNIVERSITATEA POPULARĂ „EMIL RACOVIȚĂ” PIATRA NEAMȚ

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR PIATRA NEAMT

ÎN PARTENERIAT CU

CONSILIUL LOCAL ȘI PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PIATRA NEAMȚ

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A CASELOR DE CULTURĂ ALE SINDICATELOR DIN ROMÂNIA

ORGANIZEAZĂ

SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE MALACOLOGIE 

MALACOLOGICA MOLDAVICA 2018

ce va avea loc între 18-21 octombrie 2018 la Piatra Neamț 

PROGRAMUL GENERAL AL SIMPOZIONULUI va cuprinde:

 

 1. CONFERINȚE ȘI PRELEGERI
 2. COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE
 3. PREZENTARE POSTERE
 4. MESE ROTUNDE ȘI DEZBATERI
 5. EXPOZIȚII ȘI PROIECȚII
 • CONFERINȚELE ȘI PRELEGERILE vor avea caracter general sau particular la tematica simpozionului, nu vor depăși 30 de minute, vor fi însoțite obligatoriu de prezentări multimedia și vor fi structurate într-un limbaj accesibil și publicului larg conform normelor moderne de EDUCATION AND OUTREACH sau celor clasice de ȘTIINȚĂ POPULARIZATĂ
 • COMUNICĂRILE ȘTIINȚIFICE vor fi prezentate în limba română sau engleză, recomandabil să se încadreze în 10-12 minute, luând în considerare și timpul alocat întrebărilor și discuțiilor din sală. Ordinea prezentărilor, stabilită de comitetul științific, va fi conform Programului și orarului afișat și tipărit  în mapa simpozionului. Recomandăm participanților din România să opteze pentru prezentarea duală verbal română - media engleză sau viceversa pentru a evita pierderea de timp cu traducerea pentru invitații străini.
 • POSTERELE vor fi afișate din timp pe panourile permanente EXPO-POSTER, se vor încadra obligatoriu în formatele standard minim 70x100 cm și maxim 80 x 110 cm și printare VERTICALĂ (formatele orizontale nu se acceptă). montarea posterelor se va face cu bandă dublu adezivă pusă la dispoziție de organizatori. numărul de ordine din programul tipărit corespunde cu numărul de ordine al panoului. Timpul de prezentare al posterelor nu va depăși 5 minute.
 • MESELE ROTUNDE ȘI DEZBATERILE vor aborda teme de actualitate privind activitatea și valorificarea colecțiilor malacologice, revoluția genetică și orice alte teme, propuse din timp de participanți.
 • EXPOZIȚIILE ȘI PROIECȚIILE vor avea ca temă generală MALACOLOGIA, dar vor fi particularizate ca forme de prezentare în funcție de publicul țintă. Acestea și alte manifestări conexe vor preceda și urma zilele simpozionului științific, fiind dedicate mai ales publicului larg.

 

CHESTIONAR

 

Chiar dacă este foarte simplu și aparent formal, rezultatele acestui chestionar ne vor fi de un real folos la organizarea simpozionului.

 1. Considerați necesară o nouă reuniune a malacologilor?             DA   /     NU
 2. Considerați că perioada propusă este bine aleasă?                     DA    /    NU
 3. Intenționați să participați la acest eveniment?                              DA    /    NU
 4. Doriți să participați cu comunicare științifică?                                DA    /    NU
 5. Aveți sugestii pentru buna desfășurare a simpozionului?             DA    /    NU

 

Vă rugăm să răspundeți cu DA sau NU și să argumentați acolo unde este cazul. Așteptăm cu deosebit interes răspunsurile dumneavoastră! Vă mulțumim!